Internets mobilajās ierīcēs 2012. gadā

2011. gadā novembrī mobilie pārlūki veidoja 1,26% no visiem Gemius tīklā iekļauto mājas lapu skatījumiem. Kas šajā jomā mainījies 2012.gada laikā?

Mobilo platformu pārlūki 2012. gada novembrī bija 3,6% no visiem Gemius statistikā iekļauto mājas lapu skatījumiem, kas ir 196% pieaugums salīdzinot ar 2011. gada novembri. Šajā pat periodā desktop platformu kopējais apmeklējums ir pieaudzis tikai par nepilniem 10 procentiem.

Desktop un mobilo pārlūku dinamika 2011 - 2012

Kā datu avotu (tāpat kā iepriekšējā rakstā) izmantoju Gemius datus. Manuprāt, šajā statistikā ietverti pietiekami daudzi Latvijas interneta resursi, lai uz tās pamata varētu spriest par tendencēm un mobilo (un desktop salīdzinošo) platformu dinamiku Latvijas interneta telpā, mazāku uzmanību pievēršot absolūtajiem skaitļiem bet vairāk vēršot uzmanību uz pieauguma tempiem un savstarpējām desktop un mobile platformu attiecībām.

Aprēķinos balstīšos uz četru nedēļu vidējo skatījumu (pageviews) rādījumu laikaposmā no 2011.- 2012. gada novembrim, kurus papildinu ar datiem par mobilajām platformām un mobilo iekārtu veidiem. Datu apkopošanai un priekšanalīzei izmantoju EazyBI interneta biznesa analītikas platformu.

Mobilās platformas apsteidz Linux un Mac OS X

OS dinamika 2011 - 2012

Android un iOS mobilās platformas skatījumi Latvijas interneta lapās jau tagad panāk un apsteidz Mac OS X, Linux (pēdējā 2012. gada decembra nedēļā arī Windows 8) operētajsistēmas lietotājus un pēc kopējā skatījumu skaita strauji tuvojas Windows Vista lietotāju veiktajiem skatījumiem. Īpašu uzmanību vērts pievērst mobilo platformu izaugsmes tempiem.

OS dinamika 2011 - 2012

Ko tas nozīmē uzņēmumiem un web izstrādātājiem? Pirmkārt - pēdējais brīdis attiekties no Flash elementiem web lapās vai vismaz paredzēt alternatīvu pārlūkiem, kuri neatbalsta Flash - tādi ir visi mobilo platformu pārlūki. Otrkārt - web lapas testēšanai uz mobilajiem pārlūkiem jāietver testēšana vismaz uz Android un iOS viedtālruņiem un planšetdatoriem.

Piedalīties akcijā, pasūtīt picu vai uzzināt veikala darbalaiku - ne jau mobilajā pārlūkā Piedalīties akcijā? Pasūtīt picu? Uzzināt veikala darbalaiku? Mobilajā pārlūkā - neiespējami vai vismaz ļoti apgrūtinoši.

Mobilo platformu popularitāte Latvijā

Populārāko mobilo platformu priekšgalā 2012. gada nogalē, saskaņā ar Gemius datiem, ir Android, ar 47% visu skatījumu (323% skatījumu pieaugums salīdzinot ar 2011. gadu), iOS ir zaudējis savas līdera pozīcijas, taču vienlaikus palielinājis savu daļu mobilo platformu vidū (no 32% uz 37% visu skatījumu, sasniedzot 173% skatījumu pieaugumu salīdzinot ar 2011. gada novembri).

Mobilās platformas 2011 - 2012

Trešajā vietā (mazliet nekorekti, jo tā ir pārlūkprogramma nevis mobilā platforma) atļāvos ielikt OperaMini pārlūku/servisu, kas tiek lietots uz visdažādākajām mobilajām ierīcēm. Skatījumi no Opera Mini pārlūka (8% visu mobilo skatījumu 2012. gada novembrī) atceļo no Opera serveriem un attiecīgi statistikas veidošanā nav iespējams noteikt konkrēto ierīci un atbilstošo mobilo platformu uz kuras pārlūks tiek izmantots. OperaMini pārlūka lietošana Latvijā samazinās, aizvien plašāku izplatību iegūstot viedtālruņiem, kuriem ir pašiem savi iebūvētie web pārlūki.

Mobilās platformas 2011 - 2012

Lai arī Symbian skatījumu skaits ir nedaudz (9% apjomā) pieaudzis, salīdzinot ar 2011. gadu, tā daļa mobilo platformu vidū samazinājusies no 14% uz 6%. Piektā populārākā mobilā platforma (1% kopējo skatījumu no mobilajām platformām) ir Windows Phone, kas apsteidzis uz Samsung OS balstītās iekārtas.

Top 10 (jeb 20) mobilās ierīces

Visvairāk internetu lietojošo mobilajām iekārtu priekšgalā 2012. gada novembrī joprojām bija Apple ražojumi ar iPad pirmajā un iPhone otrajā vietā. Top 10 iekļūst arī septiņi Samsung ražojumi - 3 telefoni (Galaxy S II, Galaxy S III un Galaxy Ace), 3 tabletes un viens planšetfons (Galaxy Note). Bez Apple un Samsung Top 10 spējis iekļūt vēl tikai HTC Desire. Top10 bija tik prognozējams, ka nācās atlasīt Top20, lai būtu interesantāk.

Top20 mobilās ierīces 2012. gada novembrī

Apmēram 41% no visiem skatījumiem uz mobilajām iekārtām 2012. gada novembrī veikti no plašetdatoriem (2011. gada novembrī tikai 25%), 75% no tiem- uz Apple iPad (vs 90% 2011. gada novembrī), vairāk par 19% no Samsung planšetdatoriem un 3% no Asus planšetēm.

Visaktīvāk internetu lietojošā telefona zīmola līderpozīciju no Apple atkarojis Samsung (33% skatījumu 2012. gada novembrī), Apple viedtāruņi ar 29% ir otrajā vietā, Nokia tikai trešajā ar mazliet virs 15% (gadu iepriekš Nokia bija līderis ar 32%), kam seko HTC (10%) un SonyEricsson (5%).

Izmantotie dati

SIA Gemius Latvia, gemiusTraffic, 14.11.2011-19.11.2012, http://www.ranking.lv

Skaitļi var nesakrist dažādos grafikos gan aprēķina specifikas (rēķinot platformu skatījumu rādījumus no to % sadalījuma Gemius datos) gan noapaļošanas dēļ, gan tādēļ, ka Gemius statistikā neparādās tās vērtības kas ir zem 0,01% no kopējā skatījumu skaita. Tas arī ir iemesls, kāpēc operētājsistēmas ar ļoti mazu skatījumu skaitu nepārādās atbilstošajās tabulās.