Cik daudz Latvijā lietojam internetu mobilajos pārlūkos?

Par bāzi izmantoju Gemius datus. Diemžēl šādu tādu datu (piem. absolūto lapu skatījumu skaita no mobilajām iekārtām, dots tikai procentuālais sadalījums) tajos trūkst, tādēļ statistika nav pilnīga. Papildus nācās pielasīt klāt datus par mobilajām platformām un mobilo iekārtu veidiem.

Nedēļā no 3.10.2011 līdz 9.10.2011 mobilie pārlūki veidoja 1,26% no visiem Gemius tīklā iekļauto mājas lapu skatījumiem. Tas neizklausās daudz procentuāli, skaitliski tie ir vairāk kā 6 miljoni mājas lapu skatījumu nedēļā jeb gandrīz miljons skatījumu dienā. Bet ja salīdzināsim ar nedēļu pirms gada, oktobra otrajā nedēļā mobilie pārlūki veidoja vien 2,5 miljonus skatījumu. Tas nozīmē ka gada laikā apmeklējums no mobilajiem pārlūkiem ir vairāk nekā divkāršojies (+154%)!

Mobilā un datoru apmeklējumu pieauguma dinamika

Apmēram 54% skatījumu ir veikti no WebKit (statistikā parādās kā SafariMobile), kas ir iOS un Android mobilo iekārtu pārlūks. 34% skatījumu – no Opera Mini un 12% no Symbian platformas pārlūka (Nokia un atsevišķu SonyEricsson modeļu iebūvētais pārlūks).

Mobilo platformu popularitāte Latvijā

Populārākās mobilās platformas šobrīd, saskaņā ar Gemius datiem, ir iOS (ap 40% visu skatījumu), Android (ap 30%) un Symbian (ap 20%). Šeit gan, šķiet, nav ietverti skatījumi no Opera Mini pārlūka, kuriem lapas pieprasījums atceļo no Opera serveriem un attiecīgi statistikas veidošanā nav iespējams noteikt konkrēto ierīci un atbilstošo mobilo platformu.

Top mobilās platformas Latvijā

Populārākās mobilās ierīces

Trīs no 10 visvairāk internetu lietojošajām mobilajām iekārtām is Apple ražojumi ar iPad pirmajā un iPhone otrajā vietā. Apmēram 25% visu skatījumu no mobilajām iekārtām notiek uz plašetdatoriem, 90% no tiem- uz Apple iPad, 8% uz Samsung planšetdatoriem. No telefoniem visvairāk apmeklējumu ir no Nokia telefoniem (32%), kam seko Apple (26%), Samsung (16%) un HTC (13%).

Top 10 mobilās interneta iekārtas

Mobilais apmeklējums no planšetdatoriem

Mobilais apmeklējums Latvijā no planšetdatoriem: Apple iPad (89%), Samsung (8%), Asus (1.6%)

Top planšetdatori interneta pārlūkošanai

Dati

SIA Gemius Latvia, gemiusTraffic, 11.10.2010-17.10.2010 & 19.09.2011 – 16.10.2011, http://www.ranking.lv

Vizualizācijas: EazyBI

P.S. Ieteikums Gemius - aktuālajā nedēļas statistikā (XML fails) nepieciešams sadaļai “Pārnēsājamās ierīces – modeļi” pievienot arī absolūto lapu skatījumu skaitu, ne tikai procentuālo sadalījumu starp iekārtām. Citādi nekādu dinamiku pa iekārtu veidiem/popularitāti atsekot nav iespējams (es šoreiz izmantoju iOS iekārtu absolūto skatījumu skaitu kā bāzi, uz tā pamata aprēķinot skatījumu skaitu katrai mobilajai iekārtai).