Ieteikumi kā padarīt mobilās e-klases lietošanu ērtāku

Mobilais telefons (turpmāk ar telefonu saprotot smartfonu jeb viedtelefonu) ir ļoti personiska ierīce. Tas ir aizsargāts ar pinkodu. Mēs to nedodam svešiniekiem, mēs to varbūt dalām ģimenes lokā (dodot saviem bērniem spēlēties), taču pat tad, ja telefonu dodam draugam, tas mēs to tomēr ar vienu aci uzmanam, jo šodien telefons ir daudz vairāk nekā adrešu grāmata un klausule kurā runāt.

Ņemot to vērā, mobilās e-klases web aplikāciju varētu padarīt lietotājiem daudz ērtāku ar divām, viegli reaizējamām izmaiņām saistībā ar lietotāju autorizāciju (pieslēgšanos) aplikācijai.

Atcerēties un autorizēt mobilo lietotāju automātiski

Ja vienreiz ievadīts lietotāja vārds un parole, aplikācijai jāatceras un jāautorizē lietotājs turpmākajās reizēs automātiski, bez atkārtota pieslēgšanās ekrāna un lietotājvārda/paroles ievadīšanas.

E-klase lietotājam neļauj veikt destruktīvas darbības, tajā pieejamā informācija (bērnu sekmes) diez vai interesē kādu citu bez mums pašiem un mūsu bērniem. Pat ja svešinieka rokās nonāks telefons bez pinkoda, vai mūs uztrauks tas, ka viņš varēs piekļūt mūsu e-klasei? Ko viņš varēs izdarīt? Pievienot vēl kādu bērnu? Nosūtīt vēstuli skolotājam?

Īpaši nevajadzīga ikreizēja lietotājvārda un paroles prasīšana šķiet tad, ja apdomājam samērīgumu - e-pasta lasīšanai telefonā mēs taču katru reizi paroli neievadam. Un bērnu vecāki zin, ka arī e-klasi bieži nākas lietot vai ik vakaru.

Ja nu ļoti gribas laiku pa laikam tomēr pārbaudīt lietotāja autorizāciju, tad paroli (lietotāja vārdu aizpildot automātiski) varētu vaicāt ne biežāk kā reizi pāris mēnešos vai reizi pusgadā.

m.e-klase.lv pieslēgšanās ekrāns

Neslēpt simbolus paroles ievadīšanas laukam

Gadās, ka mēs pārņemam pagātnē izmantotas metodes, neaizdomājoties par to jēgu un atbilstību mūsdienu situācijai. Šādas novecojušas un neatbilstošas tradīcijas piemērs ir paroles ievadlauks mobilo aplikāciju un mobilo web lietojumu autorizācijas ekrānos.

Savulaik, kad datori bija koplietošanas iekārtas, kurus lietojām skaitļošanas centros, interneta salonos, datorklasēs vai piebāztos kabinetos, paroles maskēšanai bija pamatota nozīme. Mobilais telefons ir ļoti personiska ierīce un tā ekrānu vienmēr varam novietot tā, lai neviens cits ievadīto paroli neredzētu.

Pie tam, mobilo telefonu virtuālās klaviatūras ir daudz mazākas, ar lielāku kļūdīšanās risku, mums vienlaikus jāskatās, kur spiežam ar pirkstu, un jāpagūst pamanīt vai uzpiedies pareizais burts. Kā mēs varam konstatēt kļūdu, ja simbols jau aizvietots ar *?

Papildus grūtības uz mobilā telefona sagādā nevajadzīgi sarežģītie paroļu nosacījumi (kuri, manuprāt ir tāda pati sen novecojusi un mūsdienām neatbilstoša nodeva tradīcijām) - mums jāpārslēdzas starp burtu, ciparu un simbolu klaviatūrām.

Šādos apstākļos paroļu maskēšana uz mobilajām iekārtām (ne tikai telefoniem, arī planšetdatoriem) ir nevajadzīga, apgrūtinoša un izraisa vairāk pieslēgšanās kļūdu, bojājot lietošanas pieredzi un nekādi neuzlabojot drošību.