Mobilo operatoru nemobilās mājaslapas

Šodien mans mobilais operators atsūtīja man īsziņu “LMT attistiba turpinas. Tagad jauna izskata! Iesim talak, lai sniegtu jums vairak. Jusu ertibam ari jauna majas lapa www.lmt.lv. Latvijas Mobilais Telefons”. Īsziņas, saprotams, atver mobilajā telefonā un tikai loģiski ir izmantot saiti īsziņā, lai atvērtu jauno LMT mājaslapu. Kura mobilajā pārlūkā (iPhone 4) izskatījās šādi.

Vairāk...

Internets mobilajās ierīcēs 2012. gadā

2011. gadā novembrī mobilie pārlūki veidoja 1,26% no visiem Gemius tīklā iekļauto mājas lapu skatījumiem. Kas šajā jomā mainījies 2012.gada laikā?

Mobilo platformu pārlūki 2012. gada novembrī bija 3,6% no visiem Gemius statistikā iekļauto mājas lapu skatījumiem, kas ir 196% pieaugums salīdzinot ar 2011. gada novembri. Šajā pat periodā desktop platformu kopējais apmeklējums ir pieaudzis tikai par nepilniem 10 procentiem.

Vairāk...

Ieteikumi kā padarīt mobilās e-klases lietošanu ērtāku

Mobilais telefons (turpmāk ar telefonu saprotot smartfonu jeb viedtelefonu) ir ļoti personiska ierīce. Tas ir aizsargāts ar pinkodu. Mēs to nedodam svešiniekiem, mēs to varbūt dalām ģimenes lokā (dodot saviem bērniem spēlēties), taču pat tad, ja telefonu dodam draugam, tas mēs to tomēr ar vienu aci uzmanam, jo šodien telefons ir daudz vairāk nekā adrešu grāmata un klausule kurā runāt.

Ņemot to vērā, mobilās e-klases web aplikāciju varētu padarīt lietotājiem daudz ērtāku ar divām, viegli reaizējamām izmaiņām saistībā ar lietotāju autorizāciju (pieslēgšanos) aplikācijai.

Vairāk...

Autortiesības 2018

– Tēt, var es samaksāšu ar tavu karti? Man vajag 99 dolārus par vienu grāmatiņu samaksāt…

– Kas par grāmatiņu?

– Nu šitais … Dostojevskis. “Noziegums un Sods”.

– Priekš kam pirkt, mums taču tāda jau ir.

– Tiešām? Kurā failā?

– Kāpēc failā, re, skaties plauktā stāv.

– Vēēeee, tā taču ir papīra grāmata!

Vairāk...

Kāpēc es esmu pret ACTA?

Visdiskutablākie ACTA punkti, manuprāt, ir saistīti nolīguma punktiem, kas veltīti “intelektuālā īpašuma tiesību īstenošanai digitālajā vidē”. Ar neapbruņotu aci redzams, ka pie ACTA nolīguma tapšanas darbagalda vieta bijusi arī mūzikas un kino industrijai, kas “palīdzējusi” ar idejām.

ACTA var novest pie tā, ka interneta pakalpojumu sniedzēji būs spiesti fiksēt ikvienu savu klientu lejupielādēto failu, un dalīties ar šīm ziņām ar AKKA/LAA un citiem autortiesību īpašniekiem, novest pie noderīgu datorprogrammu (piem. VLC) bloķēšanas un pat līdz tam, ka mājas video ievietošana YouTube varētu kļūt par sodāmu pārkāpumu, ja tajā skan ar autortiesībām aizsargāta mūzika.

Vairāk...

100% svaigs lauva (Mac OS X Lion)

Jau sen biju plānojis aprakstīt ilgstoši izmantotās Mac OS X programmas, jo draugi un paziņas ne reizi vien ir vaicājuši, ko es lietoju tādām vai citādām vajadzībām uz Mac.

Pēc neveiksmīga Kingston SSD iegādes (skat. postcriptum), kura rezultātā trīs reizes nācās pilnībā pārinstalēt datoru, nomainīju Kingston uz Intel SSD disku. Tajā brīdī jau vairāk kā trīs mēnešus bija pieejams OS X Lion tādēļ pie vienām sāpēm nolēmu veikt tīru datora pārinstalēšanu (clean install), nevis atjaunot diska datus no rezerves kopijas. Padaloties ar saviem atklājumiem “lauvas” piejaucēšanā pie reizes aprakstīšu arī ilgstošā lietošanā pārbaudītās Mac programmas.

Vairāk...

Cik daudz Latvijā lietojam internetu mobilajos pārlūkos?

Nedēļā no 3.10.2011 līdz 9.10.2011 mobilie pārlūki veidoja 1,26% no visiem Gemius tīklā iekļauto mājas lapu skatījumiem. Tas neizklausās daudz procentuāli, skaitliski tie ir vairāk kā 6 miljoni mājas lapu skatījumu nedēļā jeb gandrīz miljons skatījumu dienā. Bet ja salīdzināsim ar nedēļu pirms gada, oktobra otrajā nedēļā mobilie pārlūki veidoja vien 2,5 miljonus skatījumu. Tas nozīmē ka gada laikā apmeklējums no mobilajiem pārlūkiem ir vairāk nekā divkāršojies (+154%)!

Vairāk...

Mobilās aplikācijas un uzņēmumu komunikācija

Mana pirmā mobilā aplikācija 2008. gada rudenī bija “moziņas” jeb mobilās ziņas. Toreiz nevienam Latvijas ziņu portālam nebija mobilās versijas, kas būtu lietojama uz iPhone mobilā pārlūka. Ziņu aģentūrai LETA bija tik vien kā WML ziņu lapa, kuru uz iPhone pat nevarēja apskatīties. Vienas ziņas atvēršana no delfi.lv – ap 800 kilobaitu, 17 sekundēm un rezultāts – mazi burtiņi un daudz reklāmlaukumu. Neodod dievs tādu ziņu atvērt ārzemēs – 4 lati par ziņu (mobilais internets ārvalstīs bija krietni dārgāks nekā tagad)..

Vairāk...